2023-2024 YETENEK SINAVI HÜSN-İ HAT İÇİN GEREKLİ MATERYALLER

ÜSKÜDAR/  HAKKI  DEMİR  ANADOLU  İMAM  HATİP  LİSESİ

GELENEKSEL ve ÇAĞDAŞ  GÖRSEL  SANATLAR  BÖLÜMÜNE  GİRİŞ  YETENEK  SINAVI

YETENEK  SINAVININ  UYGULANIŞ  ŞEKLİ:

Yetenek Sınavı 3 (üç) aşamalı olarak yapılacaktır:

BİRİNCİ AŞAMA:

A)  DESEN ÇİZİMİ  SINAVI:  Bu aşamadaki “desen”, aday öğrenciler için hazırlanan natürmort kompozisyonlardan oluşmaktadır. Tüm adaylardan, sınavda verilen süre içerisinde, sınıfta karşılarına konulan objelerin Karakalem Resmini yapmaları istenecektir. Yani verilen kompozisyonda; yerleştirme, oran-orantı, kompozisyon bilgisi, çizgi dili, ışık-gölge, detay çözümleme kurallarına uygun bir şekilde çizim yapmaları beklenmektedir.                                                       (Bu sınavda 2B Resim Kurşunkalemi, 35 cm.X 50 cm. Resim Kâğıdı ve silgi kullanılacaktır).

B) İMGESEL ÇİZİM  SINAVI: Adayların tasarım yeteneklerini ölçebilmek için, bir de  imgesel çizim yapmaları  istenecektir.  Kendilerine verilen  bir konu ya da figür üzerinden tasarımlarını, düşüncelerini, hayallerini çizerek kâğıda nasıl aktardıkları değerlendirilecektir.                                          (Bu sınavda  2B Resim Kurşunkalemi, A3  (30 cm.X 42 cm) Resim Kâğıdı ve silgi kullanılacaktır).

İKİNCİ AŞAMA:

HÜSN-İ HAT ve TEZHİP  UYGULAMALI  SINAVI:  Adaylara soru kağıdı ile, Hat Sanatındaki yazı çeşitlerinden  bazı  harfler  ve kelimeler  verilecek, öğrencilerden  bunları  sınav süresi içerisinde  yazmaları  istenecektir.

(Bu sınavda Hat yazılarını yazarken; a) Daha önce hiç Hat yazmamış/çalışmamış olanlar,  üzerinde  “sınav eskiz”  veya  “umix eskiz” yazan  yassı uçlu kurşunkalem  kullanacaklardır.

b) Daha önceden Hat yazmış/ çalışmış olanlar ise; kendileri isterlerse,  Kamış Kalem ve Hokka kullanarak  kûşe kâğıtlar üzerine yazabileceklerdir. İstemezlerse onlar da yassı uçlu sınav eskiz kalemi ile yazacaklardır).

Soru kâğıdında  Tezhip Sanatı ile ilgili sorular da olacaktır. Adaylara  birkaç tane Tezhip motif örneği verilerek bunları çizmeleri istenecektir.

(Tezhip çizimlerinde, 0,5 mm veya 0,7 mm  kurşunkalem ve yumuşak uçlar kullanılacaktır)

ÜÇÜNCÜ  AŞAMA:

MÜLÂKÂT: Tüm adaylar Mülâkâta alınacaktır. Daha önceden yaptıkları Hat veya görsel sanatlar çalışmalarını (çizimler, resimler, tasarımlar vb.) içeren dosyaları incelenecek, adayları ve çalışmalarını daha yakından tanımaya yönelik sorular sorulacaktır.

(Not: Adayların önceden yaptıkları görsel sanatlar çalışmalarını içeren dosyalarını  mülâkâta yanlarında getirmeleri çok önemlidir).

Tüm öğrenciler en son mülâkâta da girip çıktıktan sonra  sınavları bitmiş olacaktır.

SINAV GÜNÜ ADAYLARIN MUTLAKA GETİRMELERİ GEREKEN MALZEMELER:

1)      2B Resim kurşunkalemi

2)      Üzerinde “sınav eskiz” veya “umix  eskiz” yazan yassı uçlu kurşunkalem ve uçları.            (Büyük kırtasiyelerden bulunabilir).

3)      İnce uçlu kurşunkalem  (0,5 mm. veya 0,7 mm. Kurşunkalem) ve yumuşak uçları.

4)      Silgi,  kalemtraş

5)      35 cm X 50 cm. boyutunda  en az 2 Adet resim kâğıdı,

6)      A3  (30 cm X 42 cm) boyutunda  en  az  2 Adet resim kâğıdı.

7)      35 cm X 50 cm. altlık,

8)      Cetvel, 30 cm.lik,

9)      Hüsn-i Hat malzemeleri,

a-      Daha önceden Kamış kalem ile Hat yazmış olanlar şunları getirecekler:

Kamış Kalemler, Hat hokkası, Hat mürekkebi, kûşe  kâğıtlar.

b-     Kamış kalem ile yazmayı bilmeyenler ise;

Yassı uçlu “sınav eskiz” kurşunkalem getirecekler.

10)  Daha önceden Hüsn-i Hat yazmış ise, bu yazdıklarını /çalışmalarını içeren dosyası,

11)  Daha önceden resim, karakalem, kaligrafi, grafik, Tezhip, çizim vb. görsel sanatlar çalışmaları yapmış ise, bu çalışmalarını içeren dosyası.

Tüm adaylara başarılar dileriz.

04-07-2023

Yayın: 04.07.2023 - Güncelleme: 04.07.2023 16:09 - Görüntülenme: 408