"Cevheran Ecdadın İzinde: 5 Şehir 5 Başkent" Projesi
Gençlik Projeleri Destek Programı 2016-II Kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.
Estetiğin imam hatip ruhuyla harmanlandığı, musiki ve hüsn-ü hat projelerini uygulayan alanında Türkiye'de tek olma vasfını taşıyan okulumuz yeni bir heyecana gebe bu günlerde. Geçen yıl aralık ayında "Ya nasip!" diyerek yazdığımız bir Gençlik ve Spor Bakanlığı projesi vardı. Aylarca her sabah acaba açıklandı mı diyerek posta kutumuzu güncellediğimiz, umutla beklediğimiz projemiz nihayet temmuz ayında onaylandı ve bizi heyecanlı günlerin telaşı sardı. Sözleşmenin imzalanması, bütçe revizyonu derken ekim ayı geldi çattı ve projemiz "Cevheran Ecdadın İzinde: 5 Şehir 5 Başkent" başladı, hamdolsun.
"Cevheran Ecdadın İzinde: 5 Şehir 5 Başkent" ; Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı tarafından desteklenen, araştırma, gezi-gözlem ve sonuç aşamalarından oluşan öğrenci merkezli bir projedir. Öğrenmeye ve araştırmaya meraklı gençleri bir araya getirerek onların Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti'ne başkentlik yapmış/yapan 5 şehri tüm özellikleriyle tanımalarını sağlamak ve yeni Türkiye'nin inşasını gerçekleştirecek gençlerin zihninde bir yol haritası oluşturmak, yeni bir medeniyet tasavvuru ortaya koyabilme şuurunu kazanmalarını sağlamak amacıyla projemizi yazdık. Nesilden nesile aktarılan tarih ve kültür dağarcığımızın gençlerimiz tarafından araştırılması ve bilimsel araştırma metotları kullanılarak kültür dünyamıza katkı sağlamak, sanatı ve zanaatı icra eden önemli isimlerin ve hizmetlerinin unutulmamasını sağlamak, onlarla ilgili anlatılanların yerinde ve birebir gözlem ve raporlama sonrasında sözlü tarihten yazılı tarihe dönüştürmek, elde edilen bilgilerden yola çıkarak hazırlanacak yeni nesil görsel ve sesli materyallerle milli ve manevi değerlerimizin nesillere aktarılmasını sağlamak projemiz temel hedefleridir.
"Cevheran Ecdadın İzinde: 5 Şehir 5 Başkent projesi ihtiyacın belirlenmesi ve projelendirilmesinden uygulama sürecine kadar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Cevheran Gençlik Hareketi tarafından planlanmış bir projedir."
Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak okulumuzda sosyal kültürel ve spor faaliyetleri yürütmek adına Cevheran Gençlik Hareketi'ni kurduk ve iki yıldır çalışmalarımızı aktif biçimde sürdürüyoruz. Yürüttüğümüz faaliyetler: Gençlik Kampları, Sinema Grubu, Akademik Seminerler, Kemankeş (Okçuluk) Grubu, Mehteran Grubu, İstrack (İstanbul'u yürüyerek keşfetme etkinliği), Ebruzar (Ebru Sanatı) Grubu, İnfak Grubu, Musiki Grubu, Tarih Grubu, Tiyatro Grubu, Dergi Grubu, Tasarım Grubu. Bu gruplar iki yıldır 100'den fazla faaliyet gerçekleştirdi. Bu proje ile Cevheran Gençlik Hareketi faaliyetlerinde aktif rol alan gençler proje sürecine aktif olarak komisyonlar halinde katılacaktır. Katılımcı olarak 25 öğrenci belirlenmiştir. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nin başkentliğini yapmış sembol şehirlerini (İstanbul, Bursa, Konya, Edirne) araştırma ve gözlem yapma ihtiyacı tespit edilmiştir. Öğrencilerin uzak tarih ile yakın tarihi mukayese edebilmesini sağlamak adına son olarak Cumhuriyetimizin başkenti Ankara'nın da projede adı geçen beşinci şehir olarak incelenmesine karar verilmiştir.
İsmi geçen beş şehir, dört ana başlık altında araştırılıp, gezilecektir. Şehrin Mimarları, Şehir ve İnsan, Şehirde Sanat ve Zanaat, Şehrin Lisanı ana başlıklardır.
Şehrin Mimarları: Bu başlık altında şehri mimarî, tarihi, kültürel ve manevî yönlerden inşa eden önemli şahsiyetler incelenir. Araştırmalar yapılır.
Şehir ve İnsan: Şehrin geçmişten günümüze devam eden kültür-sanat çalışmaları, şehrin cazibe merkezleri, yemek kültürü ve buna dair mekânları, örf ve adetleri, düğünleri, asker uğurlamaları, sünnet vb. yerel kültüre dair enstantaneler bulunmaktadır. Gençlerin gezilerde bunları bizzat tecrübe etmeleri için son gün köy, kasaba gezileri planlanmıştır.
Şehirde Sanat ve Zanaat: Bu başlık altında şehrin başkent oluşundan önce ve sonra, değişen ve gelişen sanat dalları, bu sanatın icracıları incelenecektir. Bu başlığın belki de en çok önem verdiğimiz kısmı ise, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış zanaat dalları ve bu zanaatkâr ustaların tespit edilip gençlerle buluşturulmasıdır.
Şehrin Lisanı: Şehirlerin Türkçemizi kullanımı, dilimizin farklı ağız özellikleri, yöresel deyiş farklılıkları, deyimleri, atasözleri ve kelimelerin etimolojik kökenlerine dair ön hazırlıkların yapılması bu başlığın hedeflerindendir. Şehir gezilerinde de gerek bu konularda uzman kişiler gerekse halkın içinden seçilmiş kişilerle söyleşiler gerçekleştirilecektir. Projemiz, üç aşamadan oluşmaktadır:
1. Aşama: Araştırma ve bilgi toplama aşamasıdır. Bu aşamada akademik seminerlerin düzenlenmesi, görsel yayınların taranması, basılı ve çevrimiçi yayınların taranması ve bilgi paylaşım toplantılarının yapılması öngörülmektedir. Yine bu aşamada öğrenciler, kısa film-belgesel, akademik ve bilimsel yazım, fotoğrafçılık, web sayfası ve grafik tasarım eğitimleri alarak, projenin daha etkili bir biçimde gerçekleşmesini sağlayacaklardır.
2. Aşama: Araştırma ve inceleme gezilerinin planlanıp gerçekleştirildiği aşamadır.
3. Aşama: Projenin somut çıktılarının hazırlanması ve sunulması aşamasıdır. Bu aşamada kısa film ve belgesel gösterimi, sempozyum ve sergi düzenlenecektir.
Projemiz adeta geçmiş ile gelecek arasında, bugünün gençlerinin yarının Türkiye'sine geçmişten aldıkları mirası zenginleştirerek sunacakları bir köprü vazifesi kuracaktır. Hani münazara etkinliği yaptığımızda sorduğumuz bir soru vardı : " Çok gezen mi çok bilir, çok okuyan mı?" İşte biz bu proje ile hem çok gezen hem çok okuyan bir gençlikle medeniyetimize köprüler kurmaya başlıyoruz. Güzel Anadolu başkentlerinde, güzel gençlerimiz Cevheran'ın, daha ne cevherleri çıkacak bakalım bu proje ile. Takipte kalınız efendim.
*Facebook, Twitter ve Instagram'dan @ 5sehir5baskent isimleriyle aratarak bize ve projemize ulaşabilirsiniz.
Betül Helvacı
Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi
İHL Meslek Dersleri Öğretmeni
Adres:
Burhaniye Mahallesi, Nurbaba Sokağı No37, 34676 Üsküdar/İstanbul EPosta hakkidemiraihlgmail.com
Telefon
0 2164958382